top of page

Rapport fra "Fløytefest i Skien" med:

Gareth McLearnon 

Så var det igjen tid for FløyteFest i Skien. Dette var tolvte gang festivalen ble arrangert og vi var i lokalene til nye Skien videregående skole på Klosterøya. Avslutningskonserten var i storsalen på Skien vgs. klokken 18:00 lørdag 11. januar.

Hovedgjesten i år var Gareth McLearnon som er en internasjonal irsk fløytist, komponist, arrangør og pedagog.

Hovedfokus i år var samspill, mesterklasser og faglig påfyll.

Lørdag 11. Januar 2020 var det duket for selveste FløyteFest dagen med totalt ca. 85 påmeldte deltagere. Under årets festival var det ca. 100 fløytister med stort og smått, amatører samt profesjonelle som medvirket.

Det er en stor glede for oss at så mange finner veien til Skien og støtter opp om FløyteFest! Etter en vurdering av fjorårets arrangement på Skien kulturskole med omtrent like mange deltagere, så vi behovet for å flytte arrangementet til Skien vgs.

 

Dagen startet med at alle øvde på repertoaret det store fløyteorkesteret skulle spille på avslutningskonserten. Deretter var det lunsjkonsert med Gareth McLearnon og pianist Trond Schau. Jan Junker og Arild Andersen deltok også. Så var det mesterklasser der Gareth McLearnon, Øystein Thomessen og Arild Andersen underviste. 

 

Under kveldskonserten medvirket også fløytekvintetten 5 på Tvers. De spilte musikk av kvinnelige komponister, arrangert av Anne Hveding og Mari Sundsaasen Innervik. De akkompagnerte også McLearnon som solist på pennywhistle i Belfast Hornpipe.

 

Gareth McLearnon var til stede på festivalen som hovedgjest for første gang. Han underviste mesterklasser og var solist på avslutningskonserten.

At arrangementet ble en stor suksess, skyldes mye hans deltagelse. Han var både en entusisastisk og energisk dirigent, pedagog og fløytist. McLearnon presenterte fløyter i ulike størrelser for både deltagere og publikum. Vi fikk høre alt fra den lille tradisjonelle pennywhistle til kontrabassfløyte -en av de største instrumentene i fløytefamilien. Han imponerte stort med sitt spill og demonstrerte også hvor mange ulike måter man kan spille på en fløyte  – stor som liten- med utvidede spilleteknikker. Dette fikk også deltagerne prøve ut i hans egenkomponerte stykke for fløyteensemble; Edge Effect.

FløyteFest for de ferske hadde et eget opplegg som ble ledet av Ruth Knight og Guro Skår. På konserten fremførte de et flott og variert program. Se under i programoversikten. De var også med på fellesnummeret Circle of Life og spilte blant annet et morsomt stykke bare på munnstykket – til stor glede for deltagerne og for publikum!

 

Det var også tilbud om ekstra samspill for de som ønsket det. Dette foregikk parallelt mens mesterklassene pågikk. Her var det trening i primavista spill og gjennomspilling av nytt repertoar. Deltagerne fikk også her øvd på de utvidede spilleteknikkene under kyndig ledelse av Henriette Wie Flaig (5 på Tvers). Ragnhild Døsen og Linn Annett Ernø fra 5 på Tvers og Carina Amundsen, som for anledningen var vikar i 5 på Tvers, medvirket også i samspillet og ga deltagerne en fin samspillopplevelse.

 

Som ved mange tidligere festivaler, stilte Jan Junker opp med instrumenter og rekvisita med mer. Han hadde også med noter fra sitt eget forlag FloetologeEdition. Jan gjorde en kjempejobb som vanlig og vi er veldig glad for å ha han med på laget!

Tore Aune fra Pan Musikk var også tilstede. Han hadde også satt opp en flott utstilling med diverse instrumenter og utstyr og deltok også i fløyteorkesteret på kontrabassfløyte.

Hans Erik Bye fra Brass & Treblås var også der. Han viste oss nok en flott utstilling bestående av diverse instrumenter, noter og ikke minst ulike rekvisita til fløyte som fløytebagger i mange fine farger og mønstre. Hans Erik deltok også i fløyteorkesteret med kontrabass fløyte.

Takk til dere alle tre! Dere løfter virkelig FløyteFest arrangementet!

 

De siste årene har vi vært så heldige at flere kollegaer og fagpersoner har kommet til Skien for å være med på festivalen. Dette er veldig hyggelig, og disse fagpersonene er også svært villige til å stille opp å ta i et tak om det trengs. Artig er det at vi samles for å spille fløyteorkester med de proffe fløytistene og hvert år er dette et høydepunkt.

Tusen takk til alle dere, dere vet hvem dere er!! 

 

En god takk til våre akkompagnatører Trond Schau, Jacintha van Der Nat og Gunhild Bjørkøy som gjorde en kjempejobb!

 

Tusen takk til våre sponsorer, uten dere er det vanskelig å få til FløyteFest i Skien!

 

En spesiell takk til Sparebank 1 Telemark hvor vi har mottatt en stor gave øremerket til anskaffelse av kontrabassfløyte. Dette spesielle instrumentet er meget viktig å ha med i et fløyteorkester av symfoniske dimensjoner som vi har under festivalen. Tusen Takk!


I ettertid har det også denne gangen kommet mange positive tilbakemeldinger om arrangementet. Det viser seg at vi treffer ganske godt med hva vi ønsker å få til. 

Både dette med et godt faglig tilbud, og et fokus på det sosiale miljøet, gjør at folk trives på FløyteFest i Skien. 

Nytt av året var at hele arrangementet ble avviklet på Skien vgs. FløyteFest valgte derfor å bestille pizza til alle deltagerne før GP. Dette ble en stor suksess!

 

Håper vi sees på FløyteFest i 2021 – da blir det en ny spennende festival med nok en spennende gjest på programmet!

Fløytehilsen fra
Mari Sundsaasen Innervik, Ruth Knight, Øystein Thomessen, Hilda Sørum og Arild Andersen.

 

Følgende program ble spilt under FløyteFest 2020

 

 

Lunsjkonsert i kammersalen med Gareth McLearnon og Trond Schau

 

H. Harty                In Irland

L. van Beethoven             Duo med Jan Junker og Arild Andersen

P. Barnes/P. Barnes/T. Phelan    The All-knowing Salmon

G. McLearnon                Danny Boy

 

 

Program ved avslutningskonserten i Storsalen Skien vgs kl. 18:00

 

Fløyteensemble for proffene ledet av Arild Andersen

W. A- Mozart/G. McLearnon         1. Sats fra Serenade No. 9 ”Posthorn” KV 320

A. Piazzolla/Mairis            Tanti Anni Prima        

                                        

FløyteFest for de Ferske ledet av Ruth Knight og Guro Skår

Trad. Japansk/G. Grognet        Sakura Sakura

F. Griffin                Crimson Bananas

F. Göttsche – Niessner            3. Die Fische    

 

Gareth McLearnon solo

G. McLearnon                Sharpening the blade (kontrabassfløyte)

I. Clarcke                Zoom Tube (c-fløyte)

    

5 på Tvers

A.Beach/M. Innervik            Pastorale for flutequintet            

P. Hall/A. Hveding            Polka fra «Suite for fem blåseinstrumenter»

Trad. irsk/G. McLearnon        Belfast Hornpipe

 

 

Fløyteorkester med alle deltagerne ledet av Gareth McLearnon og Arild Andersen

G. McLearnon                Edge Effect

Trad. skotsk                Auld Lang Syne

E. John/T. Rice/G. McLearnon        Circle of Life fra Løvenes konge

bottom of page